Aile hukuku, medeni hukuk dallarından biridir. Temel olarak evliliğin hüküm ve sonuçları, boşanma, mal paylaşımı, velayet, nafaka, aile konutu gibi hususlar aile hukuku kapsamında karşımıza çıkar. Özellikle boşanma davaları, deneyim ve bilgi gerektiren davalar olmakla, hukuki destek almadan yürütülmesi halinde önemli maddi zararlar ve hak kayıpları meydana gelebilmektedir. Bu nedenle deneyimli bir boşanma avukatı ile sürecin takip edilmesi önem arz eder.
Özellikle çekişmeli boşanma davaları başta olmak üzere, aile hukukuna ilişkin davalar tarafların manevi olarak çok yıprandığı ve bu nedenle hassas ve özenli yaklaşılması gereken ihtilaflardandır. Sınır Hukuk olarak, önceliğimiz aile temelli uyuşmazlıklarda tarafların anlaşma yoluyla haklarını elde ederek süreci olabildiğince hafif atlatmalarını sağlayabilmektir. Boşanma davaları ve aile hukukuna ilişkin diğer sorunlarınız için boşanma avukatı olarak tarafımıza ulaşabilirsiniz.
Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma davaları çekişmeli ya da anlaşmalı olmak üzere iki şekilde açılabilir. Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için tarafların evliliğinin en az 1 yıl sürmüş olması şartı aranır. Bu şartın sağlandığı hallerde geçerli bir protokol hazırlanarak dava açılır. Söz konusu boşanma protokolünün mahkeme tarafından onaylanabilir olması için profesyonel şekilde ve eksiksiz hazırlanması önemlidir. Tarafların duruşmada hazır bulunması zorunludur. Protokolün uygun olması halinde çoğunlukla ilk celsede boşanma gerçekleşir.
Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?
Tarafların anlaşamaması halinde çekişmeli boşanma davası gündeme gelir. Çekişmeli boşanma davası dilekçesinde boşanma sebepleri, bu sebepleri açıklayıp ispatlayacak belge ve tanıklar açıkça belirtilmelidir. Burada davanın hangi boşanma sebebine dayanılarak açılacağı hayati önem teşkil eder.
Boşanmanın Genel Sebepleri
Halk arasında şiddetli geçimsizlik olarak bilinen boşanma sebebi, hukuk düzleminde evlilik birliğinin temelden sarsılması sebebi olarak yer alır. Bu sebepler, her evlilik için ayrı değerlendirilebilir.
Boşanmanın Özel Sebepleri
Kanunda belirli sayıda sayılmış olan özel boşanma sebepleri haricinde başka özel sebebe dayanarak boşanma davası açılamaz. Özel sebepler
- Zina
- Hayata Kast
- Terk
- Akıl Hastalığı
- Suç işleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme
Şeklinde sayılmıştır. Bu sebeplerden birine dayanarak boşanma davası açmak istendiği durumda, özel sebeplerin varlığının mutlaka ispat edilmesi gerektiği bilinmelidir. Aksi halde dava reddedilecektir. Davada sunulacak delillerin hukuka uygun olması çok önemlidir. Bu nedenle dayanılacak boşanma sebebini, kullanılacak delilleri ve uygulanacak dava stratejisini belirleyip süreci doğru şekilde yürütebilmek için bir boşanma avukatı ile çalışılması faydalı olacaktır. Boşanma sebepleri, delillerin geçerliliği gibi teknik hususlarda yeterli donanıma sahip olmadan boşanma davası yürütmek oldukça risklidir. Bu hususlarda büromuz yeterli deneyime sahiptir.
Boşanma Davası Nerede Açılır?
Boşanma davaları tarafların kendi yerleşim yerlerinde ya da en son 6 aydır birlikte yaşadıkları yer mahkemesinde açılabilir. Görevli mahkeme aile mahkemeleridir.
Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Anlaşmalı boşanma davaları, davanın açıldığı mahkemenin yoğunluğuna göre de değişmekle birlikte 1 hafta ile 3 ay gibi kısa süreler içerisinde sonuçlanmaktadır. Ancak çekişmeli boşanma davaları ortlama 2-3 yıl devam eden davalardandır.